Het webportaal 🧑‍💻
Facturatie
💱 Hoe gebruik ik de tarieftabellen in Dashdoc?

Gebruik onze tarieftabellen om je prijzen automatisch toe te passen op je transportdiensten!

Anush Polfliet avatar
Geschreven door Anush Polfliet
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Met tarieftabellen kun je automatisch een prijs toepassen op een zending op basis van het type goed, de laad- en loslocatie en de klant.

Dankzij de snelle set-up kunnen je terugkerende prijzen, die je met je klanten hebt afgesproken, direct aan je zendingen worden toegevoegd.

Een echte tijdsbesparing bij het invoeren van transportopdrachten! ⏱️ 🎉

Je tabellen kunnen op elk gewenst moment worden aangepast of gedeactiveerd.

🎥 Ontdek hoe je tarieftabellen kunt maken

Ga naar de module "Tarieven" in je linkermenu

Toepassingsgebied

Om een tarief toe te kunnen passen op een transport, moet deze bij het aanmaken van een transportorder de volgende informatie bevatten:

• Opdrachtgever

• Laad/leveradressen die voldoen aan de criteria in de tabel

• Goederen die overeenkomen met de tabel

De tarieven van Dashdoc zijn gebaseerd op A naar B vervoer.

Wanneer je een zending invoert, wordt de prijs uit de gedetecteerde tabel weergegeven op het formulier zodra aan de criteria is voldaan. Deze prijs kan nog manueel worden aangepast en je kunt kiezen of de gedetecteerde tabel wel of niet moet worden toegepast.

Voor tarieven op basis van kilometers wordt de afstand pas geschat in Dashdoc als het transport is aangemaakt.

Het tarief wordt dus wel weergegeven in het aanmaakformulier, maar het tarief wordt pas berekend als we het aantal kilometers kunnen schatten.

Een tarieftabel maken

Klik in het menu Tarieven op Mijn tarieftabellen en vervolgens op "Een tarieftabel toevoegen".

Voer in het venster dat verschijnt :

1. een naam voor je tarieftabel

2. type goederen waarop het van toepassing is

3. de eenheid waarmee een prijs berekend moet gaan worden

4. berekening op basis van geografische verdeling

1. Gebaseerd op KM's: prijzenstaffel op basis van de afgelegde afstand.

2. Gebaseerd op geografische zones: prijzenstaffel op basis van postcode/plaats/adres

Klik op Bevestigen

Tarieftabel per Geografische zones

Herkomst/Bestemming

Bepaal eerst of je raster is gebaseerd op een enkel oorsprongspunt of een enkel bestemmingspunt rechtsboven.

Je kunt de richting van je raster omkeren, afhankelijk van de constructie.

Je kunt een postcode, een stad of een adres uit je adresboek kiezen.

Rijen

Kies ervoor om een postcode, plaats of adres uit je adresboek toe te voegen aan je lijnen in je tabel van boven naar beneden.

💡Als u besluit om een mix van adressen en/of steden en/of departementen in hetzelfde raster op te nemen, moet u rekening houden met een aantal goede praktijken.
Een adres kan worden opgenomen in een stad, die op haar beurt wordt opgenomen in een departement, enzovoort.
In dergelijke gevallen kunnen meerdere rasterlijnen van toepassing zijn op één transport: Dashdoc scant het raster van boven naar beneden en selecteert de prijs van de eerste lijn die overeenkomt.
Het is dus belangrijk om de rasterlijnen te rangschikken op basis van geografische nauwkeurigheid, van de meest precieze (boven in het raster) tot de meest uitgebreide (onder in het raster).

Kolommen

Voeg de waardes van je kolommen volgens de eenheid die je hebt gekozen van links naar rechts.

Waardes worden in oplopende volgorde geplaatst, dus als je er een vergeet, wordt deze automatisch in oplopende volgorde geplaatst.

Tarieftabel per kilometers

Herkomst/Bestemming

Bepaal eerst of je tabel is gebaseerd op een enkel oorsprongspunt of een enkel bestemmingspunt rechtsboven.

Je kunt de richting van je tabel omkeren, afhankelijk van de constructie.

Je kunt een postcode, een stad of een adres uit je adresboek kiezen.

Rijen

Kies ervoor om je kilometer niveaus toe te voegen.

Kolommen

Maak je waardes van je kolommen volgens de eenheid die je hebt gekozen.

Waardes worden in oplopende volgorde geplaatst, dus als je er een vergeet, wordt deze automatisch in oplopende volgorde geplaatst.

⚠️​ Vergeet niet op te slaan voordat je de pagina verlaat!

💡 Als uw Dashdoc account gekoppeld is aan een factureringsaccount, kunt u uw tabel koppelen aan een facturerings artikelcode:

Met tarieftabellen kunt u uw prijzenlijsten in Excel- of PDF-formaat reproduceren in Dashdoc.

Nadat u uw tarieftabel hebt gemaakt, kunt u uw prijsgegevens integreren.

Als je een tariefschema in Excel-formaat hebt, kun je dit gewoon kopiëren en plakken in het schema. Voor andere formaten moet u het rooster met de hand invullen.

1. Selecteer en kopieer de cellen die overeenkomen met uw Dashdoc-raster vanuit uw Excel-bestand.

2. Plak de prijsgegevens in het vak 1ʳᵉ linksboven in het raster in Dashdoc

Het raster wordt automatisch voltooid!

Met de opties "variabele prijzen gebruiken" of "vaste prijzen gebruiken" kun je beslissen of je prijzen gestaffeld (variabel) of cumulatief (vast) zijn.

Kies de klant en activeer het raster

De laatste stap is het kiezen van de klant of klanten waarop het rooster van toepassing is.

1. Klik op "wijzigen" en selecteer je opdrachtgever(s) uit de drop-down lijst

2. Klik op "Wijzigingen opslaan" (blauwe knop rechtsonder).

Tot slot kun je bepalen of de tabel onmiddellijk actief is of voorlopig inactief blijft.

Je tabel is nu compleet en wordt toegepast met de juiste prijs in een nieuw transport. Hier is een voorbeeld van een automatisch ingevulde prijs:

Details van het gebruik

In het algemene menu "Mijn tarieftabellen" kun je de tabellen in één oogopslag beheren.

• U hebt een overzicht van elk gemaakt tabel en de activering ervan

• Met de 3 verticale stippen kun je eenvoudig je tabellen hernoemen, dupliceren of verwijderen.

• Duplicatie: je hebt de keuze om de tabel met alle prijzen te dupliceren of alleen de structuur van het tabel met de niveaus en bestemmingen.

Hoe je tarieftabellen bijwerken

Je kunt massaal een procentuele verhoging of verlaging toevoegen aan je tarieftabellen, met een toepassingsdatum.

Om dit te doen, ga je naar je tarieftabellen overzicht en klik je op de tabel die je wilt bijwerken. Klik vervolgens rechtsonder op de knop + Een nieuwe versie maken.

Kies vervolgens het type datum dat moet worden gebruikt voor het toepassen van het raster: geplande, werkelijke laad- of leveringsdatum, enz.

Vervolgens kunt u met de knoppen "Verhoging of Verlaging toepassen" het toe te passen percentage kiezen, zodat wij automatisch de nieuwe tarieven kunnen berekenen.

Tot slot, als u geen percentages gebruikt, kunt u de nieuwe tarieven rechtstreeks vanuit een Excel-bestand kopiëren en plakken in uw Dashdoc tarieftabel.

Nog geen klant? Als u toegang wilt tot een demo en gedematerialiseerde transportdocumenten met Dashdoc wilt uitproberen, vertel het ons hier :