Hoe scan je barcodes op je verzendeenheden?

Verhoog de traceerbaarheid door je chauffeurs de barcodes van je verzendeenheden te laten scannen bij het afhalen en leveren.

Support Dashdoc avatar
Geschreven door Support Dashdoc
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Met de geïntegreerde barcodescanfunctie van Dashdoc kun je de exacte traceerbaarheid van afgehaalde en afgeleverde goederen garanderen. Zo voorkom je geschillen tussen de vervoerder, de opdrachtgever en de klant bij wie werd afgeleverd.

Traceren van verzendeenheden op een transport inschakelen

Vink bij het aanmaken van een transport het vakje "Verzendeenheden volgen met codes" aan en vul de codes in de velden die hieronder verschijnen.

Hierdoor wordt de bestuurder bij het scannen van barcodes tijdens het afhalen en leveren verwittigd als de codes niet overeenkomen met de verwachte codes.

Je kunt ervoor kiezen om deze optie alleen te activeren voor bepaalde goederen in je transport.

Gescande codes bekijken tijdens de uitvoering van een transport

Gescande codes zijn zichtbaar in de details van de afgehaalde/geleverde goederen. Bij een problemen met het scannen verschijnt een waarschuwing met de lijst van niet gescande codes.

Eventuele problemen bij het scannen zijn ook zichtbaar in de transportlijst, in de kolom "Goederen":

Barcodes scannen met de mobiele app bij het afhalen en afleveren

Maak je zending zoals gewoonlijk in Dashdoc aan.

Nadat je je aankomst ter plaatse hebt bevestigd, klik je bij het scannen van de goederen op "Verzendeenheden identificeren".

Het scherm schakelt dan over naar de "scan"-modus en laat je in één keer alle goederen scannen die op dit adres afgehaald/geleverd moeten worden.

Met het zaklamp-icoontje rechts kun je de zaklamp van je telefoon aan/uit zetten (bijvoorbeeld voor nachtelijk gebruik).

Klik op de knop "Voltooien" als je klaar bent met het scannen van alle items.

Dit brengt je naar de gebruikelijke stap van het bevestigen van de details van het afhalen/leveren, en je kunt:

• een voorbehoud toevoegen,

• de goederen wijzigen (gewicht...), (het is niet mogelijk de hoeveelheden te wijzigen zodra de scan is gemaakt)

• de goederen bevestigen

Wat doe ik als ik bijkomende (ongeplande) goederen moet laden?

Als er bijkomende goederen geladen moeten worden, scan ze dan. Een bericht zal je waarschuwen dat de code niet voorzien was: klik op "Toch toevoegen".

Geef eventueel aan bij welke goederen de gescande code hoort.

De hoeveelheid van de goederen wordt dan automatisch bijgewerkt (+1 eenheid).

Wat als ik niet alle verwachte codes kan scannen (goederen niet aanwezig of onleesbare barcode)?

Klik op de knop "Overslaan" onderaan het scanscherm, en klik dan op "Voltooien".

Vervolgens wordt gevraagd om voor elke niet gescande code aan te geven of de goederen "Niet afgehaald / geleverd" of "afgehaald / geleverd maar niet gescand" zijn.

De hoeveelheid van de goederen wordt dan automatisch bijgewerkt (-1 eenheid als de goederen niet afgehaald /geleverd zijn).

Om de reden schriftelijk aan te geven kun je, zoals gebruikelijk, in de volgende stap de voorbehouden gebruiken.

Nog geen klant? Krijg je graag een demonstratie, laat het ons dan hier weten: